Plynový gril je v dnešní době velmi praktickým a nezbytným doplňkem pro velké množství současných pokrmů. Jedná se o zařízení pro grilování, vaření, opékání potravin, přičemž dokáže zachovat chuť, která je jim specifická. Plynový gril se dá také považovat za alternativu ke grilování na ohni a dřevu.
Plynový gril se skládá z varné desky, která je ve velkém případě nejčastěji vyráběna z kovu a z hořáků které jsou umístěny pod ní a propojeny s plynovou láhvi. Pokud se hořáky zapnout, teplota dokáže dostáhnout až 200 stupňů, a po ohřátí desky je vhodné potraviny vložit na „plotnu“. Plynový gril je velmi populární z toho důvodu, že nemusíte čekat než například zapálíte dřevo a podobně.. můžete rovnou grilovat. Jak vybrat plynový gril? Jaké všechny vlastnosti jsou při výběru důležité? Poradíme vám na co se zaměřit.
1) Druhy
Lávové
S bočním hořákem
Stolní
Přenosné
Nerezové
Litinové
2) Hmotnost
Hmotnost grilu je velmi důležitá. Samozřejmě čím větší a „lepší“ gril máte, tím bude hmotnost grilu větší a manipulace horší. Gril můžete koupit od 4 kg do 150 kg.
3) Typ grilu
Kontaktní
Zahradní
Stolní
3vs1
BBQ
Balkonový
Kotlový
Lávový
Přenosný
Stojanový
4) Způsob ohřevu
Dřevěné uhlí – gril slouží na dřevěné uhlí nebo obyčejné dřevo/uhlí
Plynový – bude fungovat pouze s plynovou bombou.
5) Materiál grilovací plochy
Materiál grilu a grilovací plochy patří k těm nejdůležitějším. Z toho důvodu že od kvality grilu i desky se odvíjí jeho životnost. Pokud si koupíte levný a nekvalitní gril, tak se vám během pár použití začne rozsypávat. Mezi materiálem grilovací plochy a desky si můžete vybrat:
Litina
Hliník
Keramika
Kov
Chrom
Nerez
Ocel
Smalt
6) Rozměry grilů
Rozměry grilu jsou velmi důležité. Můžete se setkat s těmito rozměry:
Výška grilu: od 12 cm do 155 cm
Šířka grilu: od 24 cm do 302 cm
Hloubka grilu: od 29 cm do 162 cm
Grilovací plocha Od 47 cm2 do 7 004 cm2
Průměr grilovací plochy Od 39,5 cm do 64 cm
Šířka grilovací plochy Od 15,7 cm do 103 cm
Hloubka grilovací plochy Od 26,5 cm od 68 cm
7) Vlastnosti
Na jaké všechny vlastnosti můžete narazit při výběru plynového grilu?
Poklop – Poklop vám zajistí lepší udržení teploty. Poklop by měl mít každý gril.
Teploměr – skvělá věc, pro ty kteří chtějí vědět teplotu grilu.
Odkládací plocha – pokud mát plné ruce práce, díky odkládací ploše dokáže odložit věci hnedka z grilu vedle sebe.
Regulace teploty – dokážete regulovat teplotu podle potřeby. Velmi šikovná věc
Vyjímatelný rošt – mít rošt který dokážete vzít a umýt je snad to nejzákladnější.
Úložný prostor – je vhodný pro ty, kteří mají mnoho „nářadí“ a pomůcek na grilování
Boční hořák – výborná věc pro přípravu omáčky nebo příloh.
Odkapávací nádoba – aby vám mohl odtékat olej/omastek z potravin do nádoby kterou poté vezmete a jen vylijete.
Pojízdný vozík – dobré pro ty, kteří chtějí manipulovat s grilem a přenášet z bodu A na místo B.
Nepřilnavý povrch – pro některé toto může být velmi důležitá vlastnost.
Odkapávací plocha – pro odkapávání oleje/omastku z grilovacích potravin.
Tepelná pojistka – vhodná proti ochraně když se vám přetíží elektrický obvod.
Grilovací jehla – výborní pomocník při rožnění potravin, masa nebo příloh.
Kouřovod – aby kouř šel „jedním směrem“ pryč a nefoukal vám vítr kouř do obličeje
Odkládací nádoba – pro odkládání nádobí, pomůcek nebo potravin
8) Vlastnosti
Výkon grilu
Výkon kupovaného grilu může mít Od 1,45 kW do 28 kW
Počet hořáků: 1 až 7
Velikost plynové bomby
Velikost plynové bomby je také velmi důležitá. V tomto případě však záleží na velikosti grilu. Čím větší grilovou bombu budeme mít, tím gril dokáže vydržet více a nebudete muset měnit každou chvilku plynovou bombu. Plynové bomby se nejčastěji prodávají od: 5 kg do 10 kg. Samozřejmě ale záleží na výrobci daného grilu.
9) Značka
Mezi nejznámější značky vám můžeme doporučit: La Proromance, Campingaz nebo Cattara. Mezi další značky patří: Enders, MEVA, PRECISS, Fieldmann, Napoleon, G21 nebo OUTDOORCH
10) Nejčastější otázky a odpovědi
Jak plynový gril funguje?
Často je právě plynový gril velmi jednoduchý, proto si ho lidé často kupují. Po dodání plynu stačí stisknout tlačítko zapalování a plynový gril se spustí. Jakmile je dosaženo požadované teploty, je možné měnit výkon přívodu plynu a přizpůsobit teplotu vaření
Hořáky ohřívají varné těleso, nejčastěji nerezovou desku, na kterou se pokládá pokrm určený k vaření. Chcete-li získat pěkný gril, jednoduše položte maso nebo rybu na plotýnku a nechte spotřebič otevřený. Po vaření na mírném ohni stačí přiklopit poklici.